Niet-essentiële aminozuren en hun functies


Aminozuren werken samen om de benodigde eiwitten in het lichaam te produceren. Niet essentiële aminozuren zijn aminozuren die door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt. Deze aminozuren hoeven in principe niet van buitenaf in het lichaam te worden opgenomen met bijvoorbeeld voeding of suppletie. De essentiële aminozuren zijn aminozuren die niet door het lichaam worden aangemaakt en dus wel via de voeding of via supplementen in het lichaam opgenomen moeten worden. Lees hierover meer in het artikel ‘Essentiële aminozuren’.

Hieronder beschrijven wij voor u de niet essentiële aminozuren en de rollen die zij in het lichaam vervullen.

Alanine

Het aminozuur alanine is verantwoordelijk voor de verwijdering van giftige stoffen die ontstaan als spierweefsel wordt afgebroken tijdens het sporten. Ook draagt het aminozuur bij aan het op peil houden of juist in toom houden van de hoeveelheid cholesterol in het lichaam.

Asparagine

Het aminozuur asparagine zorgt voor balans in het zenuwstelsel. Ook werkt dit aminozuur aan het ontgiften van stoffen uit het lichaam en draagt het bij aan de stofwisseling van het lichaam. Een aminozuur dat erg op asparagine lijkt en ongeveer dezelfde functies vervult is asparaginezuur. Dit aminozuur wordt naast dezelfde functies als asparagine veelal ook in gebruik genomen voor het tegengaan van vermoeidheid en depressies.

Cysteine

Ook dit aminozuur draagt bij aan het afvoeren van giftige stoffen in het lichaam. Het aminozuur wordt ook in gebruik genomen in het lichaam als een antioxidant. Het draagt ten slotte bij aan een krachtige omlijning van de maag en gezonde nagels, haren en een gezonde huid. Cystine Twee cysteinemoleculen vormen cysteine. Vandaar dat de functie als antioxidant ook door cystine wordt vervuld. Uit cystine kan weer glutathione ontstaan dat nog een niet essentieel aminozuur is die verantwoordelijk is voor het ontgiften van de lever. Tot slot wordt cystine gebruikt voor het behoud van een mooie huid en draagt het dus ook bij aan een gezonde huid net als de cysteine waaruit het is ontstaan.

Glutamine

Het aminozuur helpt ook in het doen ontstaan van het aminozuur glutathione. Dit aminozuur komt het meest voor in de stroming van het bloed door het lichaam. Het draagt bij aan een gezonde functie van het brein en een gezond immuunsysteem en spijsverteringsstelsel.

Glutathione

Dit aminozuur ontstaat uit de samenwerking van de aminozuren cystine, glutamine en glycine. Het aminozuur heeft invloed op bijna elk onderdeeltje van het lichaam doordat het zich in de cellen bevindt. Het aminozuur heeft vele functies en veel onderzoekers prijzen het aminozuur om bijvoorbeeld het verlagen van de bloeddruk, het verhogen van de kwaliteit van sperma en het tegengaan van het verouderingsproces.

Glycine

Het aminozuur is verantwoordelijk voor het aanmaken van glutathione in samenwerking met de aminozuren cystine en glutamine. Buiten dat zorgt glycine voor de aanmaak van glucose dat het lichaam nodig heeft voor het aanmaken van energie in het lichaam. Ook draagt het bij aan de productie van cellen en een gezond spijsverteringsstelsel. Tot slot zorgt glycine voor de aanmaak van collageen. Een stof die wordt aangemaakt om de huid elastisch te houden.

Histidine

Histidine helpt bij het repareren van weefsel in het lichaam en de productie van rode en witte bloedcellen. Buiten deze functies zorgt histidine voor de aanmaak van het hormoon dat verantwoordelijk is voor seksuele opwinding en zorgt ook zoals veel andere aminozuren voor het afvoeren van gifstoffen.

Proline

Nieuwe, gezonde cellen worden geproduceerd met behulp van het aminozuur proline. Een nieuwe aanmaak van de cellen zorgt voor een gezonde, strakke huid en voor het voorkomen van rimpels. Proline is ook verwerkt in collageen en helpt daarbij bij de elasticiteit van de huid, maar ook de gewrichten.

Serine

Serine ontstaat uit glycine en is belangrijk voor de functies van het brein. In het bijzonder draagt serine bij aan de chemicaliën van het brein die zorgen voor mentale stabiliteit. Buiten dit draagt serine ook bij aan de immuniteit. Taurine Taurine bevindt zich net als glutamine in de stroming van het bloed en zorgt net als veel andere aminozuren hierboven voor het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam. Ook helpt het bij de spijsvertering en veel onderzoekers beweren dat het ook een bijdrage levert aan de functies van het brein.

Threonine

Threonine is verantwoordelijk voor een evenwichtige hoeveelheid glucose in het bloed en zorgt voor een het goed functioneren van de lever. Veelal wordt threonine geprijst als een aminozuur dat helpt bij het verminderen van stress en het opbouwen van nieuwe huidcellen.