Alles over: Histidine


Aminozuren worden beschouwd als de bouwstenen van eiwitten. Als eiwitten worden verteert wordt het afgebroken tot individuele aminozuren. Er zijn 20 aminozuren beschikbaar die onder de categorie essentieel of niet-essentieel vallen. Essentiele aminozuren moeten ingenomen worden door middel van het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Niet-essentiele aminozuren kunnen door het lichaam zelf worden gefabriceerd. Histidine, een van de 20 aminozuren, is uniek, omdat het zowel essentieel als niet essentieel is.

Functies van histidine

Histidine wordt gebruikt door het lichaam om gezonde weefsels te ontwikkelen en te behouden. Dit is in het bijzonder belangrijk voor het beschermlaagje om de zenuwcellen die ervoor zorgen dat de opdrachten vanuit het brein goed worden aangeleverd. Het draagt dus niet alleen bij aan de lichamelijke, maar ook de mentale gezondheid. Tekorten aan histidine in het lichaam zijn veelal geassocieerd met gevoelens van onrust, bezorgdheid, angst en zelfs schizofrenie .

Semi-essentieel

Het aminozuur wordt semi-essentieel genoemd, omdat het zowel in het lichaam geproduceerd kan worden als door voedingsmiddelen bemachtigd kan worden. Een volwassen lichaam kan de dagelijkse hoeveelheid histidine gewoon verkrijgen door interne productie. Kinderen hebben nog wel eens kans op een tekort aan histidine doordat zij de histidine slechts kunnen krijgen door voeding. Histidine is gedurende periode belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het kind.

Voedselbronnen

Histidine, als veel andere aminozuren, komt voor in producten die en grote hoeveelheid eiwitten bevatten. Voorbeelden hiervan zijn gevogelte, vis, graanproducten zoals rijst en havermout, zeevruchten, bonen, eieren, paddestoelen, bananen, cantaloupe en citrusvruchten. Hoewel je gemakkelijk aan je dagelijkse hoeveelheid histidine komt, kun je er door het eten van deze producten zeker van zijn.

Suppletie

Histidine komt ook voor in supplementen in dosissen van 0c5 tot 20 gram per dag. Het komt voor in poedervorm of in de vorm van capsules. Neem contact met je dokter op en ga met hem in overleg voordat je overstapt op deze supplementen.