Essentiële aminozuren en hun functies


Essentiële aminozuren zijn aminozuren die niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Deze aminozuren moeten via voeding of suppletie in het lichaam worden opgenomen. Dat de aminozuren door het lichaam zelf niet worden aangemaakt, wil niet zeggen dat deze aminozuren niet van belang zijn voor het lichaam. Elk aminozuur heeft een of meer belangrijke functies te vervullen in het lichaam. Hieronder beschrijven we alle essentiële aminozuren en de functies die ze vervullen.

Tryptofaan
Tryptofaan is het grootste beschikbare aminozuur en ontstaat uit de samenwerking tussen serotine en melatonine. Deze stoffen reguleren het gevoel van slaap en het humeur.

Valine
Valine is noodzakelijk voor een evenwichtig herstel van de spierweefsel. Veel onderzoekers zeggen dat het aminozuur ook een positieve bijdrage kan leveren aan aandoeningen van de lever en galblaas.

Lysine
Lysine draagt bij aan de productie van carnitine. Carnitine is weer verantwoordleijk voor het omzetten van vetzuren naar energie. Ook speelt het een belangrijke rol in de productie van hormonen, antilichamen en enzymen.

Methionine
Dit aminozuur zorgt voor de aanmaak van een stof die verantwoordelijk is voor een gezond immunsysteem. Ook kan het een positieve bijdrage leveren aan de opname van het niet essentiële aminozuur glutathione in het lichaam.

Leucine
Dit is een aminozuur die erg gewild is door krachttrainers door zijn functie om spieren op te bouwen en helpt de spieren te herstellen. Buiten het helen van het lichaam draagt het ook bij aan de functie van het brein, het verschaffen van energie aan het lichaam en het evenwichtig houden van de hoeveelheid glucose in het lichaam.

Isoleucine
Isoleucine draagt net als leucine bij aan het in evenwicht houden van de hoeveelheid glucose in het lichaam.

Threonine
Dit aminozuur is nodig om andere aminozuren te helpen bij de productie van collageen. Ook is het belangrijk voor de productie van antilichamen.