Oorzaken van en misvattingen over haaruitval


Haaruitval is een vervelend en helaas veelvoorkomend verschijnsel. Er zijn echter nogal wat misvattingen over wat haaruitval veroorzaakt. Lees hier wat haaruitval veroorzaakt en ook de misverstanden die zijn ontstaan over de oorzaken van haaruitval.

Haaruitval is veelal erfelijk en wordt veroorzaakt door de afbreuk van DHT (dihydrotestosteron) in het lichaam die verantwoordelijk is voor de groei van het haar. Als deze stof wordt afgebroken bij een proces die zich voordoet in de haarzakjes van de hoofdhuid, wordt de groeifase van het haar verkleind waardoor het haarzakje afsterft en het haar uitvalt. Als dit voor langere tijd gebeurt, zullen de haren uiteindelijk steeds dunner en kleiner worden waardoor er kale plekken ontstaan. Haaruitval kan zich ook voordoen bij chemokuren.

In veel gevallen is haaruitval dus erfelijk. Er zijn een aantal factoren die door veel mensen ook als oorzaak van haartuival worden beschouwd terwijl dit niet zo is. Zow wordt er nogal eens geloofd dat haaruitval de oorzaak is van eenzijdig eten met een te weinig aan vitaminen. Dit is echter alleen mogelijk in extreme tekorten aan vitaminen zoals voorkomt bij de ziekte anorexia. Een tweede misvatting is dat het dragen van een hoofddeksel kan leiden tot haaruitval. Ook het verven van het haar is geen oorzaak van het uitvallen van het haar. Het is niet altijd even gezond, maar het haar dat aangroeit is weer net zo gezond als voor het haar werd geverfd.

Lees in het volgende artikel hoe Lysine kan bijdragen aan het voorkomen van haaruitval.