Ornithine: een gewild supplement in de sport


Ornithine is een aminozuur dat ontstaat tijdens het afbreken van een ander aminozuur: arginine. Buiten deze functie speelt ornithine ook een belangrijke rol in de productie van de aminozuren citrulline, proline en glutamine. Deze aminozuren zorgen weer voor het transporteren van energie naar elke cel van het lichaam. Ornithine is een niet-essentieel aminozuur. Dit houdt in dat uw lichaam het stofje zelf produceert.

Ornithine vervult in het lichaam functies in de lever, de stofwisseling en het immuunsysteem. In de lever helpt het bij het afvoeren van afvalsstoffen. Bij de stofwisseling heeft ornithine een belangrijke rol in het verplaatsen van vetzuren naar de cellen. Hierbij komt een hormoon vrij die de vetverbranding stimuleert. In het immuunsysteem kan ornithine tot slot bijdragen aan het snel verhelpen van een opgelopen infectie.

Ornithine is net als de andere aminozuren een onderdeel van een eiwit. Ornithine zal dus aanvullend in beperkte hoeveelheid nog in voedingsmiddelen te vinden zijn die er ook om bekend staan veel eiwitten te bevatten. Dit zijn voedingsstoffen als rundvlees, varkensvlees, vis, eieren en melk. In de dagelijkse voeding van de gemiddelde Nederlander zit ongeveer 5mg aan ornithine. Dit klinkt als heel weinig, maar maakt u zich geen zorgen. Tekorten aan ornithine ontstaan eigenlijk vrijwel niet, omdat het lichaam de stof zelf produceert.

Bij veel sporters is ornithine gewenst als hulpmiddel bij het vergrote van de spiermassa, kracht van de spieren en het geven van een energieboost. De hulp in het verwijderen van ammoniak en andere afvalsstoffen in het lichaam zou bijdragen aan het snelle herstel van de spieren waardoor ornithine ook gewild is bij veel sporters. Een combinatie van 500mg ornithine, 1000mg arginine en soms zelfs nog andere aminozuren zou helpen bij het doen stijgen van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor deze voordelen tijdens of na het sporten.