Slapeloosheid


Als u een nacht wakker ligt en met de grootste moeite in slaap komt, is er niet meteen iets vreselijks aan de hand. Aanhoudende slapeloosheid kan echter vervelende problemen veroorzaken. Iemand met minder dan vijf uur slaap per nacht heeft veelal grote moeite om zich de volgende dag te concentreren op het werk, zal misschien snel gepikeerd raken en kan zelfs lichamelijke klachten krijgen.

Vormen van slapeloosheid

Slapeloosheid doet zich voor in verschillende vormen. De bekendste is dat men moeite heeft om in slaap te vallen. Het kan echter ook voorkomen dat u wel in slaap valt, maar niet goed doorslaapt of dat u steeds veelste vroeg wakker wordt. Specialisten op het gebied van slapen zullen zoeken voor een onderliggende oorzaak zoals de lichamelijke of mentale conditie.

Een aantal oorzaken van slapeloosheid

Er wat langer over doen om in slaap te komen, is veelal geen probleem. Slapeloosheid kan veel oorzaken hebben. Zo kan het slechts tijdelijk zijn en veroorzaakt worden door stress. Dit hoeft niet per definitie negatieve stress te zijn. Je kan ook wakker liggen, omdat je misschien iets spannends hebt meegemaakt die dag. Ook kan het probleem liggen bij het gebruik van middelen als koffie, sigaretten, alcohol, medicatie en zelfs de dingen die je eet. Bij kinderen kan slapeloosheid zich zelfs voordoen, omdat ze geen specifieke bedtijd hebben. Ze gaan op onregelmatige tijden naar bed en kennen geen gewone slaaptijd. Hierdoor liiggen ze nog uren na bedtijd wakker.
Tryptofaan tegen slapeloosheid
Tryptofaan is een aminozuur die ervoor zorgt dat het lichaam maximale serotinine aanmaakt, een hormoon dat ervoor zorgt dat je in slaap komt en blijft slapen. Het aminozuur komt voor in veel eiwitproducten, maar in kleine hoeveelheden. Door tryptofaan te slikken als suppletie zou de slaapkwaliteit kunnen worden verbeterd. Dit natuurlijke product wordt in pure vorm door het lichaam opgenomen, zodat het een goede werking zou hebben op lichaam en geest.