De winter is in de aantocht! Voor sommige mensen is de winter een tijd van de feestdagen, leuke skivakanties en gezelligheid. Mensen met een winterdepressie denken hier anders over. Deze mensen voelen zich in de zomer en in de lente prima, maar hun mentale en lichamelijke stemming slaat om zodra de blaadjes van de bomen vallen. Meer dan 500.000 mensen in alleen Nederland hebben hier al jaarlijks last van. Een nog groter aantal heeft last van een winterdip. Dit is een mildere vorm van een winterdepressie.
Symptomen
Mensen met een winterdepressie ervaren in de winter moeheid en somberheid. Zij hebben behoefte aan veel slapen en calorierijk voedsel wat vaak met een toename in gewicht gepaard gaat.
Oorzaken
Onderzoek stelt dat winterdepressies worden veroorzaakt door een tekort aan licht. Dit zorgt ervoor dat de biologische klok van het lichaam in de war raakt en de verkeerde stofjes op de verkeerde tijdstippen aanmaakt. Dit kan bijvoorbeeld voor zoveel vermoeidheid zorgen gedurende de dag.
Vermoeidheid
De stof die hierbij wordt gemaakt is melatonine. In de avond en in de nacht is dit stofje benodigd om in slaap te vallen en in slaap te blijven. De aanmaak van dit stofje wordt gestopt zodra het lichaam in contact komt met licht. In de winter is het langer donker waardoor het stofje niet goed wordt geremd en deze mensen gedurende de dag ook vermoeidheid ervaren.
Stemming
Andere stoffen die worden aangetast zijn serotonine en noradrenaline die benodigd zijn voor behoud van concentratie en actief zijn gedurende de dag. Een verkeerde aanmaak door het lichaam van deze stofjes kan je stemming beïnvloeden.
Voor hulp bij een winterdepressie: Tryptofaan tegen winterdepressie